Assalam, alahai..dah seminggu tak bersiaran...nak update blog macam tak sempat pulak this few days...Anyway, nak masukkan pula another recipe yang kita cuba dari dapur Sheila ni..
Puding Raja...dessert untuk orang2 istana, ni...:)
Kita sebenarnya tak tahu tentang dessert ni, sehinggalah kita nampak dijamuan pertunangan adik sepupu di Kajang, Selangor tahun lalu...Waktu jamuan tu..kita tak berapalah eager sangat nak mencuba, sebab kita nikan bukan a dessert person.. so my auntie pelawa..nak bawa apa balik keSingapura ambil ajelah, dan she recommended ambil puding raja ..ada juga beberapa kuih seperti kuih tako, cream puff, kuih talam didessert corner tu..kita pun capai aje at random..dan cuma capai puding raja ni SATU bekas aje sebab tak confiden will like it & just to show I acknowledged her recommendation!..
Bila sampai kerumah, kita tuanglah kuah puding ni, dan ceduklah kemulut...Wow...wow...wow.....sedapppnyaaaaa.....kita makan laju....mak kita pun tak dapat merasa..hehehe..dalam hati menyesal tak sudah capai satu bekas aje..kalau aku tahu memang ambil lebih sikit..
So disebabkan makan tak puas, tak cukup & terkulat2...kita carilah recipe Puding Raja ni diinternet..Ditemukan dengan website Majlis Daerah Pekan & juga dapur maya Spices Journey..
Kita decided to buat puding raja dan perkenalkan this dessert to my Sister-In- law yang kebetulan ada buat majlis tahlil dirumahnya beberapa bulan kemudian...during this period juga kita ada bawa another dessert Mango Casablanca yang kita post dulu...Feedback was very good!!..Dia orang jakun sikit sebab tak pernah nampak kat Singapore ni kan..hehehe
Ok, of cousrse sebelum kita buat ni..kita cari bahan2nya dulu..and yes kita pun cari telur ayam kampung..hehehe..mahei dong telur ayam kampung..walaupun telurnya kecik aje..tapi tak peduli sebab nak ikut puan punya recipe..then kita cari pisang emas yang mengkal2 dan yang kulitnya ada hijau2 sikit kira macam 3/4 masaklah...sebab tak mau bila digoreng dia lembik kalau dah masak sangat..:)
Walaupun jala emas kita ni tak macam jala emas,( macam jala semut adalah..heheh)..dan pisang yang digoreng hujungnya asik tertanggal aje bila dikopek kulit, kita tetap satisfied dengan rasanya..yalah nak buat jala emas dan kopek pisang tu pun need skill ok...
Apa2 pun, bolehlah singgah kedapur sheila dan read more details about puding raja,steps dan gambar2 bahan2 yang digunakan...
Terimakasih banyak2 buat Sheila for sharing this recipe..Mohon kita share pula ya..
So here it is, kita masukkan recipenya disini..untuk reference akan datang..insyaallah..:)
Puding Raja
Source:-From Majlis Daerah Pekan (seems linknya dah tak ada)
Bahan2:-
4 sikat pisang lemak manis dibuang kulitnya -(Ayu guna pisang emas yang 3/4 masak)1 cawan gajus
segenggam jala emas secukupnya
200g buah prune dipotong 2-4
ceri merah/hijau secukupnya
*2 sudu minyak sapi
minyak untuk menggoreng
Cara:-
Panaskan minyak dan minyak sapi untuk menggoreng dengan minyak yang penuh.Goreng pisang sehingga kuning. Angkat dan letakkan diatas kertas minyak untuk meresap minyak
Goreng biji gajus
Jala Emas Puding Raja
15 biji kuning telur ayam kampung500g gula pasir-(Ayu gunakan 300g aje)
segenggam gula batu-(Ayu gunakan anggaran 20g)
1 liter air
1-2 batang kayu manis -(Ayu tak letak ni)
6 helai daun pandan disiat
Cara:-
Asingkan kuning telur dari putihnya. Sebaiknyagunakan telur dari peti ais sebab senang nak asingkan.
Buang tali pusatnya juga supaya tak hanyir. Tapiskan kuning telur. Masukkan kedalam acuan botol 3 muncung.
Satukan gula pasir, air, gula batu, kulit kayu manis dan daun pandan dan masak dengan api pelahan dulu.
Bila air gula dah menggelegak dan bebrbuih buih dan agak likat bolehlah mula menjala dalam air gula yang betul2 panas tu. Keluarkan daun pandan dan kulit kayu manis tadi. Tinggikan sedikit kedudukan botol ketika menjala untuk mendapat jala yang halus halus. Lagi satu perkara yang amat penting, jika air gu;a dah agak pekat sangat selama process menjala tambahkan sedikit air. Setelah diangkat jala emas toskan dulu air gulanya. Kemudian dikiraikan perlahan dengan menggunakan garfu. Sebolehnya jangan sampai putus.
*Note:- Kalau tak nak guna telur ayam kampung boleh juga guna telur ayam biasa cuma warnanya agak pucat tak sekuning hasil dari telur ayam kampung. Rasanya sama.
Kuah Puding
Bahan:-
2 tin susu sejat/evaporated milk
3 biji kuning telur
2 helai daun pandan
1 sudu kecil esen vanilla
1 tin air-(guna tin susu yg sama)
3 sudu makan gula
Cara:-
Pukul kuning telur bersama susu cair/sejat dan air. Tapis untuk membuang pusat putih telur.Masukkan gula dan kacau sehingga gula larut. Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila. Jangan guna api besar dan kacau selalu supaya tidak bergentel. Keluarkan daun pandan bila siap.
Cara Menghidang:-
Aturkan pisang goreng 2-3 lapis di dalam mangkuk. Taburkan urat emas.Kemudian aturkan buah prun, ceri dan biji gajus. Tuangkan kuah ke atasnya apabila hendak dimakan.
1 Comments
Thank you for this recipe. Two Types Samosa Fry / Aloo Tahiri Easy Recipe
ReplyDelete